Standaard bereiding en bewaren:

Asperges zijn op vele manieren te bereiden.
De basisbereiding is als volgt:

Breng de asperges in een grote pan met ruim water aan de kook met zout en een klontje boter.
Daarna nog 10 minuten op een laag vuur laten koken.
De warmtebron uitdraaien en de asperges in 10 tot 15 minuten gaar laten worden (de dikte van de asperges bepaalt de exacte bereidingstijd).
De asperges met een schuimspaan uit het kookvocht scheppen.

U kunt de asperges natuurlijk op verschillende manieren serveren, maar om u toch een idee te geven van hoe ze op de traditionele manier geserveerd worden, de traditionele manier: (Hoofdgerecht 4 personen, 500 gram asperges per persoon)
Bereid de asperges volgens de basisbereiding hierboven en verdeel de asperges over de borden.
Begiet ze met gesmolten boter (ca. 400 gram)Bestrooi het geheel met peterselie.
Serveer de asperges met 300 gram gekookte ham en 4 hardgekookte eieren.

Bewaren:
Het belangrijkste bij het bewaren van asperges zijn de volgende factoren; donker, koel en vocht.
Wikkel uw asperges direct na aankoop in een vochtige doek en leg ze in de koelkast.
Zo kunt u ze twee tot drie dagen bewaren.
Bewaart u ze liever langer? Schil ze dan zorgvuldig, leg ze in een diepvrieszak en vries ze in.
In de vriezer kunt u de asperges 6 tot 9 maanden bewaren.
Bij bereiding doet u de bevroren asperges direct in de pan.

Gegrilde asperges met gerookte ham (ca. 4 personen):

Benodigdheden:
– 1 kg witte asperges
– versgemalen peper
– 1 tl citroensap
– 2 el olijfolie of andere plantaardige olie
– 1 pak Hollandaisesaus
– 250 g gerookte ham, in dunne plakjes gesneden

Bereidingswijze: 
Was de asperges, schil ze en verwijder de uiteinden.
Smeer de asperges met een borsteltje in met de olie.
Verwarm de grill of gebruik een koekenpan.
Was de asperges, schil ze en verwijder de uiteinden.
Smeer de asperges met een borsteltje in met de olie.
Verwarm de grill of gebruik een koekenpan.
Verwarm de Hollandaisesaus.
Meng het citroensap erin.
Serveer de asperges met de ham en de saus.

Aspergesmoothie (ca. 2 personen):

Benodigdheden:
– 200 gr. witte asperges, geschild
– 300 ml volle yoghurt
– 6 (kleine) Hollandse aardbeitjes
– 1 banaan, in plakjes
– 1 tl vanillesuiker
– blender of keukenmachine

Bereidingswijze: 
Snijd de asperges in stukjes van 3 cm.
Kook de aspergestukjes in een bodem water met een schepje suiker in 10-12 min gaar.
Giet de asperges in een zeef en laat goed uitlekken en afkoelen.
Doe de afgekoelde asperges met de plakjes banaan in een diepvriesdoos en vries in.
Doe de bevroren asperges en de banaan in de blender of keukenmachine.
Schenk er de yoghurt bij en pureer tot een dikke, gladde smoothie.
Schenk de smoothie in 2 hoge glazen.
Rijg de aardbeien aan een (tapas)spiesje en leg op de glazen.
Steek een dik rietje in elke smoothie.